^Back To Top

O czym świadczy kupa śmieci, którą przywiózł mieszkaniec naszych wsi?

 Chyba nie można inaczej nazwać tego faktu jak nieodpowiedzialne chamstwo. Przywiózł i wysypał 50 metrów od źródła pod Świniuszką, przy drodze po prawej i lewej stronie duktu leśnego kupę śmieci. To śmieci, które przeszkadzały w domu, piwnicy takie po prostu przy robieniu porządków. Gumy chodnikowe, koła od samochodu, blachy, kawałki mebli i fotel dziecięcy, zabawki przytulanki, folia, błoto zmieszane z liśćmi, ścięte winorośla, cegły i inne świństwa. Ten obrazek odstrasza. Przyjeżdżający po wodę są zdumieni, że tak bezmyślnie można niszczyć piękne tereny leśne. Delegacja mieszkańców odwiedziła to miejsce, są zdjęcia będzie dalszy cię sprawy. Prosimy wszystkich, którzy rozpoznają jakieś elementy tych śmieci o informację. Musimy wszyscy reagować na takie zachowania.

 

Rodaczanki na Małopolskim Festiwalu Smaku w Miechowi

 

Andrzej Polan i gospodynie z Rodaków na rynku w Miechowie

W pięknej scenerii na rynku w Miechowie zgromadziło się wielu wystawców, a wśród nich panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rodakach jako jedyne Koło Gospodyń Wiejskich zaproszone przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Panie dumnie reprezentowały nie tylko swoją miejscowość ale również gminę Klucze. Zadaniem jakie postawiono paniom z KGW to pokaz kiszenia kapusty w beczce oraz prezentacja i pokaz gotowania zalewajki. Kiszenie kapusty w beczce to pokaz w formie warsztatów dla dzieci. Kapusta pochodziła oczywiście z „zagłębia kapuścianego” czyli okolic Miechowa. Beczka i inne rekwizyty pochodziły z Rodak, stąd też pochodził główny ubijający a właściwie depczący kapustę w beczce Mieczysław Binek.Kapustę siekały panie z KGW.  Cały proces kiszenia kapusty relacjonował konferansjer i równocześnie prowadzący w TVP program kulinarny - Andrzej Polan.

Prowadzi w Warszawie restaurację, pracuje dla telewizji prowadząc programy kulinarne, ale często przebywa w Małopolsce, odwiedza w gminie Klucze rodzinną miejscowość - Kwaśniów Dolny.

Drugim pokazem, którego autorkami były Rodaczanki to przygotowanie w 20 litrowym garnku zalewajki, tradycyjnej zupy gotowanej bardzo często przez gospodynie w regionie gdzie mieszkamy, a więc na pograniczu dawnej Galicji i Śląska. Przygotowaniom poszczególnych etapów towarzyszył również Andrzej Polan – ekspert kulinarny, który bardzo wysoko ocenił profesjonalizm rodackich „kucharek”. Wszystko poszło bardzo sprawnie. Zapowiedzianym przez konferansjera warsztatom towarzyszył tłum widzów. Przygotowane produkty bałyskawicznie znalazły się w ogromnym garze. W ciągu ok. 70 minut zalewajka była gotowa. Niestety nie wystarczyło dla wszystkich. Wydano ponad 100 porcji. Dobrze, że w porę przyszedł do stoiska Rodaczanek i spróbował tej wyśmienitej zalewajki Marszałek Województwa Wojciech Kozak, oraz burmistrz Miechowa. Bardzo sympatycznym akcentem na zakończenie pobytu na Festiwalu Smaku w Miechowie były wianki, wykonywane przez Rodaczanki na stoisku, które było do ich dyspozycji. Wianki z gałązek lipy ozdobione kwiatami zachwycały, były bardzo twarzowe, ale tak jak to zwykle bywa nie starczyło dla wszystkich pań, które przebywały na płycie rynku.

Podczas naszych prezentacji rozdawałyśmy materiały promocyjne i zapraszałyśmy do odwiedzin naszej pięknej gminy. Koszty związane z wyjazdem pokrył UMWM.

Sołectwo Rodaki na Festiwalu Smaku w Miechowie reprezentowało 14 pań z KGW w pięknych regionalnych strojach, 2 panów oraz sołtys i radna wsi Rodaki.                                                                                  tekst: Halina Ładoń     foto: Barbara Wojnar

 

Koncert zespołów Rodaczanie i Tesamee w Bukownie

Zdjęcie użytkownika Mok Bukowno.

Zespoły wystąpiły w Miejskim Centrum Kultury w Bukownie 19 czerwca br. gdzie spotkali się słuchacze miejscowego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Koncert bardzo się podobał. Wykonawcy otrzymali gratulacje i wiele miłych słów. Koncert odbywał się w dniu meczu Polska – Senegal, dlatego też po koncercie wszyscy chętnie oglądali zmagania piłkarzy na urządzonej w plenerze strefie kibica. Zespół Rodaczanie był ubrany tematycznie, mundialowo, w stroje biało czerwone.

 

 

ZEBRANIE WIEJSKIE

Sołtys i Rada Sołecka zaprasza mieszkańców Rodak
na   ZEBRANIE  WIEJSKIE

które odbędzie się w dniu

w świetlicy wiejskiej w Rodakach

18.06.2018 r. /poniedziałek/

I termin godz. 18 30 / przy braku kworum - II termin/
II termin godz 1900
Temat zebrania :

-- Zaopiniowanie projektu uchwał Gminy Klucze dotyczących nowelizacji ustaw o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
– Sprawy bieżące wsi.

Kulinarna Biblia Polskich Potraw Tradycyjnych z niezapomnianą „gęsią zatorską

Tuszka gęsi zatorskiej

Koło Gospodyń Wiejskich w Rodakach uczestniczy w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych, organizowanym przez redakcję portalu mojekgw.pl i redakcję kwartalnika „Moja wieś”. Konkurs trwa od grudnia 2017r. Najlepsze zgłoszone potrawy znalazły się już w III etapie, przedostatnim. Wśród tych najlepszych przepisów znalazł się przepis na „gęś zatorską nadziewaną mięsem” opracowany przez członkinie KGW w Rodakach.

Najlepsze zgłoszenia, które przeszły do III etapu będą opublikowane w Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych, która będzie dostępna w całej Polsce. Laureaci, którzy zakwalifikują się do IV etapu zostaną nagrodzeni. Nagrodą główną jest 4-dniowa wycieczka dla 6 osób (wycieczka – niespodzianka) ufundowana przez Ford Polska. Jurorem w/w konkursu jest Jakub Kuroń – kucharz i kulinarny ekspert.

Gęś zatorska przed laty była sztandarowym hasłem wsi Rodaki. Hodowla gęsi w Rodakach trwała 5 lat, w tym czasie została zarejestrowana na Liście Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa. Ale niestety czar prysnął. Hodowla się skończyła, gdyż nie było hodowców, pozostały jedynie wspomnienia o tamtym czasie, o pięknych imprezach z udziałem pani Kiry Gałczyńskiej i o doskonałej promocji wsi również o wielu nagrodach związanych z realizacją tego niezwykle ciekawego projektu. Rodaki w tamtym czasie były rozpoznawalną wsią, na wskroś tematyczną. Nazwa rasy gęsi „zatorska” pochodzi od miejsca gdzie powstała krzyżówka tej gęsi tzn. w istniejącym wówczas Instytucie Zootechniki w Zatorze. Obecnie stado podstawowe tej rasy gęsi hodowane jest jedynie w Instytucie Zootochniki w Krakowie.

Warto wspomnieć, że do redakcji Moje KGW codziennie spływało dziesiątki zgłoszeń, przepisów i zdjęć różnych potraw. Tym większa satysfakcja dla KGW Rodaki, że potrawa - „gęś zatorska nadziewana mięsem” znalazła się w czołówce. Może przyjdzie czas, że jakaś restauracja w naszej okolicy zdecyduje o przyrządzaniu tej subtelnej potrawy. A tymczasem oczekujemy na ostateczne wyniki

A oto wyróżniony przepis zgłoszony do konkursu :
Danie: TUSZKA GĘSI ZATORSKIEJ NADZIEWANA MIĘSEM
Gęś rasy zatorskiej hodowana w Rodakach w latach 2002 – 2007
w ramach nagrodzonego projektu „Zielona Gęś w Krainie Białego Puchu”
„Tuszka gęsi zatorskiej” - jako produkt tradycyjny wpisany 25.04.2006r.
na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa
Wcześniej gęś hodowana była w Rodakach w latach 50-tych
Tuszka gęsi nadziewana mięsem
według przepisu Haliny Ładoń i Barbary Wojnar z KGW Rodaki
produkty: 30 dkg wątróbki (gęsiej+drobiowej), 80 dkg mięsa (najlepiej karczek) 2 bułki 3 cebule 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżkę ziół (majeranek, tymianek, oregano) 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu gęsiego 8 suszonych śliwek sól i pieprz
Przygotowanie: Gęś nacieramy solą, lekko pieprzem i ziołami, zostawiamy na 2-3 godzin. Mięso i wątróbkę mielimy. Wcześniej wątróbkę przesmażamy lekko z cebulką. Mielimy również zamoczone bułki. Dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, dodajemy do smaku pieprz i część ziół. Mieszamy ok. 5 minut. Jednolitą masę nadzienia wkładamy do korpusu gęsi, zszywamy mocną nicią (lub spinamy skórę spinkami, ale lepiej zszyć). Po wierzchu gęś posypujemy lekko papryką czerwoną suchą słodką oraz majerankiem.
Gotową gęś wkładamy do odpowiedniego naczynia lub do rękawa i pieczemy w piekarniku ok.3 godziny w temperaturze 160 stopni. Następnie wyjmujemy z rękawa lub naczynia, układamy na blaszce, polewamy powstałym z pieczenia sosem i jeszcze przez 30 minut pieczemy w piekarniku, aby gęś nabrała koloru i chrupkości. Po upływie czasu wyciagamy gęś na duży półmisek. Wokół tuszki gęsiej układamy oddzielnie upieczone jabłka z żurawiną, którą wkładamy do wydrążonego wgłębienia w jabłku. Tuszka gęsi w towarzystwie kolorowych jabłek wygląda znakomicie. Jedząc mięso z takiej tuszki gęsi można palce lizać.

--Przepis odtworzyły po konsultacjach ze starszymi gospodyniami Halina Ładoń - autorka programu „Zielona Gęś w krainie białego puchu” wraz z Barbarą Wojnar, obydwie członkinie KGW Rodaki. Według tego przepisu przygotowana była tuszka gęsi na konferencję organizowaną w 2006r. w Rodakach. Konferencja pt. „Gęś na stole, gęś w kulturze, gęś w środowisku” zgromadziła wiele znakomitości nauki, kultury, przedsiębiorczości, ministerstwa i samorządów. Podczas konferencji goście, w tym przedstawiciele AGRO-SMAKU zajadali się mięsem gęsi. Tego dnia przedstawicielka Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przywiozła dokument potwierdzający wpisanie „tuszki gęsi zatorskiej” na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Copyright © 2013. www.rodaki.pl  Rights Reserved.



Copyright © 2008 Przemmo. Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone.
Redakcja oraz administrator strony zastrzega sobie prawo do błędów i pomyłek w każdym dziale strony internetowej.

Zgodnie z nowelizacją prawa telekomunikacyjnego informujemy, iż serwis www.rodaki.pl w celu zapewnienia pełnej funkcjonalności używa pliki cookies.
Więcej informacji na temat w plików cookies http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko

Właściciel domeny rodaki.pl nie bierze odpowiedzialności za treści zamieszczane na stronach przez użytkowników,
jednocześnie zastrzega sobie prawo do usunięcia wpisów naruszających netykiete.


com-4t.pl


stat4u